Superfood Bruine Bonen

Gepubliceerd op 18 juli 2024 om 12:03

Waarom je vaker Surinaamse bruine bonen moet eten!

Geweldig artikel in https://drogespieren.nl/gezondheid/waarom-je-vaker-bruine-bonen-moet-eten

In Suriname zijn bruine bonen heel erg populair. Het is een overheerlijk Creools gerecht dat je snel en makkelijk maakt en ook goed smaakt bij een barbecue of als je voor een groep moet koken. Veel mensen in Nederland eten maar zelden bruine bonen – de arme bonen hebben een saai imago en worden in de supermarkt daarom vaak over het hoofd gezien. Volkomen ten onrechte, helaas! Uit het artikel blijkt dat bruine bonen bieden veel gezondheidsvoordelen bieden, vooral voor bijvoorbeeld vegetariërs en mensen die af proberen te vallen.

Wat zijn bruine bonen?

Iedereen weet wel hoe bruine bonen eruitzien, maar veel mensen rekenen ze nog altijd tot groenten. Dat klopt niet helemaal: bonen zijn peulvruchten, net als bijvoorbeeld erwten en linzen. Dit betekent dat bonen eigenlijk de zaden zijn van planten uit de zogenaamde vlinderbloemenfamilie.

Je kunt bruine bonen zowel gedroogd als uit blik kopen; in het laatste geval kun je ze direct in je maaltijd verwerken, in het eerste geval is het belangrijk dat je ze eerst een aantal uur laat weken voor je er verder mee aan de slag gaat.

Vezels en afvallen

Bruine bonen zijn ontzettend rijk aan vezels: ze bevatten maar liefst 6,8 gram vezels per honderd gram, waar dat bij bijvoorbeeld volkoren brood en zilvervliesrijst respectievelijk 6 en 3 gram is. Vezels zijn heel belangrijk voor de gezondheid van de darmen; veel mensen in Nederland krijgen er veel te weinig van binnen.

Bovendien zorgen ze ervoor dat je je lange tijd vol voelt nadat je hebt gegeten. Bonen zijn daarom ook heel geschikt voor mensen die af willen vallen: ze krijgen niet snel weer een hongergevoel, terwijl bonen relatief weinig calorieën bevatten en zeer eiwitrijk zijn.

 

Vleesvervangers

Peulvruchten in het algemeen zijn vaak erg goede vleesvervangers, en bruine bonen vormen daar geen uitzondering op. Zo bevatten ze onder andere calcium en ijzer, mineralen die de meeste mensen vooral uit vlees halen. Daarnaast zijn ze in verhouding behoorlijk eiwitrijk: ze bevatten maar liefst 7,6 gram eiwitten per 100 gram. Ook zijn verschillende B-vitamines vertegenwoordigd.

Vegetariërs en veganisten doen er daarom verstandig aan om regelmatig een portie bruine bonen te eten

Hartziekten en kanker

Bruine bonen kunnen je helpen om je cholesterollevels gezond te houden, zodat je meer van het gezonde HDL-cholesterol hebt, en minder van de ongezonde LDL-variant. Daarmee verklein je het risico op hart- en vaatziekten flink, één van de meest voorkomende doodsoorzaken in de westerse wereld.

Omdat bepaalde stoffen in bruine bonen een ontstekingsremmende werking hebben, verminder je er ook ontstekingen op celniveau mee. Die worden genoemd als een belangrijke factor in het ontstaan van kanker! Ten slotte zijn bonen dankzij de grote hoeveelheid vezels ook geschikt voor diabetici: hierdoor stijgt het bloedsuikerlevel immers niet te snel. Deze peulvruchten komen dus zeker de algemene gezondheid ten goede.

Recepten met bruine bonen

Veel mensen kunnen met bruine bonen geen heel originele gerechten bedenken staat in het artikel en ook wordt er verwezen naar de Surinaamse keuken!!!