voor 4 personen
Deze soep is een verrassende combinatie van pinda's en bouillon en hoort bij de klassieke gerechten van de Creoolse keuken. Het is overheerlijk, makkleijk en verrassend! In Suriname aangekomen krijg ik een bericht van een vriendin ..als jullie onderweg zijn naar Nickerie kom dan langs in Groningen, in het district Saramacca, daar staat een pan pindasoep op jullie te wachten...
Plan
- 3 ons (vegan) kipfilet of gerookte (vegan) kip en 3 ons zoutvlees óf vleesvervanger
- 45 gram Creoolse specerijenpasta
- 350 gram pindakaas of verse pinda's
- 2 liter water
- 2 zoete aardappel, 1 rijpe en groene banaan
- 1 El bio groente-, of kippenbouillonpoeder
- 1 tl zwarte peper of fijngestampte Madame Jeanet peper.
- 1 ons fijngesneden selderie
- 3 laurierblaadjes
- 2 El suiker of andere zoetstof
- optioneel: 5 pimentkorrels
Prep
- Snij de selderie fijn
- schil de bananen en snij in plakjes van 1/2 cm
- schil de zoete aardappel en snij in blokjes
- Breng de kipfilet samen met 2 liter water, de Creoolse kruidenpasta, bouillonpoeder , laurierblaadjes, pimentkorrels, bananen en zoete aardappel op kooktemperatuur en vervolgens 15 minuten op middelhoog temperatuur. (dat het nog licht borrelt)
- Als de kipfilet gaar is en de banaan en zoete aardappel haal je het uit de bouillon.
- Snij de kipfilet in blokjes of pluis het.
- Voeg de pindakaas toe en maak een egale bouillon.
Plezier
- Doe de blokjes kip, banaan en eventueel zoete aardappel weer in de pan en verwarm de soep totdat het bijna kookt
- Breng de soep op smaak met met groentebouillon of zout
- Voeg de zoetstof toe
- Voeg de selderie aan de bouillon toe
- Optioneel: voeg madame Jeanet naar smaak toe óf serveer de peper er apart bij
Psstt..
- Bij gebruik van verse pinda's, pinda's in de blender fijn malen en koken met 2 liter water.
- Gebruik je zoutvlees, kook dit uit totdat het licht zout is en gaar is en snij fijn.
- Vervang eventueel kippenbouten door kipfilet. Kook deze in 2 liter water en vervolg het recept
- Maak een maaltijdsoep en en serveer met rijst
- Maak authentieke tom tom balletjes door rijpe en groene banaan met zoute te kneden tot balletjes
- Maak de soep dunner door wat water toe te voegen en dikker door pindakaas of kokosmelk toe te voegen
- Maak een vegetarische variant met gerookte vleesvervangers
Jang Switie