Pom van mijn moeder

Pom is een feestelijk Creools gerecht met kip, jus d ‘orange, piccalilly en geraspte tayer, een soort wortel uit Zuid-Amerika. Het wordt voor minimaal 8 personen gemaakt en kan makkelijk ingevroren worden. Voor mij is het net de Spaanse Paella of Italiaanse pizza… heerlijkheden ontstaan door het samenvoegen van kliekjes en door invloeden uit de koloniale tijd.

Plan 

Benodigdheden 

  • 90 gram Creoolse Specerijenpasta van Sorgh & Hoop
  • 1 kilo bevroren pomtayer kopen bij de Surinaamse toko
  • 800 gram (vega) kipfilet óf kippendijen 
  • 500 gram tomaten of 400 gram bliktomaat in blokjes
  • 2 uien
  • 2 EL olie
  • 1 bosje selderij 
  • 2 El zoute ketjap asin en 2 El zoete ketjap
  • 1  kg bevroren Pom tayer uit de Toko
  • 1 pot piccalilly van 400 gram
  • 3 El bruine suiker of andere zoetstof
  • ½ limonadeglas water
  • 1 limonade glas verse jus d'orange
  • 1 citroen

Prep

Stap  Bereiding Creoolse kip voor POM

  • Snij de tomaten en ui in blokjes
  • Snij de selderij fijn
  • Verwarm de olijfolie in een pan en voeg ui en Creoolse Specerijenpasta toe.
  • Voeg de rauwe kip toe en roerbak 5 minuten
  • Voeg de gesneden tomaten toe en 2 El zoute ketjap en 2 El zoete ketjap
  • Voeg 1 El suiker toe
  • Roerbak 5 minuten op hoog vuur
  • Voeg 1 limonadeglas water toe
  • Voeg de en ½ bosje fijn gesneden selderij toe
  • Sluiten de pan af en laat 10 minuten garen.
  • Voeg zout en zwarte peper naar smaakt toe.

 

Stap Bereiding Tayer

  • De bevroren Tayer ontdooien (1 dag eerder)
  • De sinaasappelsap en  piccalilly erdoor roeren.
  • De helft van de saus van de Creoolse kip erdoorheen roeren.
  • 2 El bruine suiker of andere zoetstof door de Tayer roeren.

De Creoolse kip lekker garen in de saus

Kip in de ene pan, Tayer in de schaal

Plezier

  • Vet een ovenschaal met minimale afmeting 30x20 cm in met olie
  • Doe hier de helft van de tayer in, spreidt het over de bodem
  • Hierop de stukken kip met saus gelijkmatig verdelen.
  • Giet het restant van de tayer over de kip. Zorg dat de ovenschaal volledig bedekt is met tayer.
  • Giet de rest van de Creoolse saus over de tayer.
  • Zet de ovenschaal ca. 50 minuten op 180 C graden in een heteluchtoven.
  • De pom mag goudbruin zijn, niet te donker, en niet meer korrelig van structuur

Psst…

  • De POM is gaar, wanneer de structuur van de wortel een dikke goudgele massa is. Steek er een mes in om te kijken en wrijf de tayer tussen je vingers of het gaar is, indien niet gaar dek af met folie en gaar nog 15 minuten en eventueel langer.
  • Maak een vegetarische variant door kip te vervangen door champignons  of vleesvervangers.
  • POM eet je met Creoolse kip, kousenband, gebakken bakbanaan, komkommer op zuur en rijst.
  • Maak je de POM liever met kip op het bot? Zie recept Creoolse kalkoen- óf kippenbouten 
  • Ik maak meestal 2 pomtayers. Je kan de POM ook invriezen of andere mee laten genieten...

Het eindresultaat: een heerlijke pom!

Hiernaast een afbeelding van Tayer die in de ovenschotel Pom wordt gebruikt. De wortelknollen van de tayer groeien in heel Zuid-Amerika, ook in het binnenland van Suriname. Deze tayer ook wel pomtayer genoemd werd door de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika, de indianen, gekookt gegeten. Tegenwoordig wordt het voornamelijk in de ovenschotel tot de hartige pastei, pom, verwerkt.