Makkelijke, overheerlijke Rendang

voor 4 personen

Ik noem dit een makkelijke rendang omdat je de voorbereiding (prep) in 10 minuten gedaan hebt. Daarna doet de oven al het werk terwijl jij wat anders gaat doen.

Rendang is een feestgerecht uit de Indonesische-Maleisische keuken. het is comfort food en iedereen bij ons thuis wordt vrolijk van dit gerecht. Belangrijk is dat de rendang helemaal inkookt tot de vloeistof is verdampt en het vlees de kruiden heeft geabsorbeerd. Hierdoor verandert het kookproces van koken in bakken. Door de 'slow cooking' wordt het vlees mals en trekken de smaken van de kruiden er goed in. De Javanen namen gelukkig dit gerecht mee over de oceaan naar Suriname. Bij dit stoofvlees waan je je in een tropische food paradijs.

Plan 

  • 90 gram Javaanse Kruidenpasta
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook of 1 TL knoflookpoeder
  • 3 EL olijfolie
  • 500 gram rundvlees, bij voorkeur biologisch
  • 2 TL gemalen komijn (djinten)
  • 2 TL gemalen korianderzaad (ketoembar)
  • 3 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels (in een theezakje of -eitje)
  • 2 El zoete ketjap
  • 2 El zoute ketjap
  • 300 ml kokosmelk
  • 2 el zoetstof: ahornsiroop, honing of suiker

Optioneel: 2 stengels sereh.

Prep

  • Snij de ui en knoflook fijn.
  • Snij het rundvlees in blokjes
  • Doe het vlees in een ovenschaal met kruidenpasta
  • Voeg alle kruiden, ui en knoflook toe en meng goed
  • Als je sereh hebt: trek de stengels uit elkaar en meng met vlees
  • Voeg zoete en zoute ketjap en kokosmelk toe, meng goed
  • Bedek de schaal met folie en doe 2 uur lang op 200 graden in oven.
  • Roer op de helft van de tijd het vlees om en voeg de zoetstof toe. Proef de saus en voeg eventueel zout toe.
  • Na 2 uur moet het vlees bijna uit elkaar vallen anders iets langer in de oven.

De stengels in de pan is de sereh. Door deze groot te houden is het naderhand makkelijk te verwijderen. Alle smaak zit dan al in de rendang.

Plezier

  • Doe het stoofvlees voor het eten in een grote koekenpan en laat het vocht verdampen
  • Voor meer saus voeg je op laatst meer kokosmelk toe
  • Eet met rijst of bloemkoolrijst en roerbak kool of sperziebonen.
  • Serveer er een lekkere Petjisalade met snelle wok van groenten bij