Gezond Surinaams eten met onbewerkte koolhydraten is heel goed mogelijk.
Van oudsher kent de Surinaamse keuken veel groenten bij de maaltijd. Bij mijn oma thuis in Nickerie stond er altijd een pot linzen op het vuur. Ze maakte chutneys die ze buiten de koelkast kon conserveren en roerbakte voor iedere maaltijd altijd nog verse groenten. Hiernaast kregen we een heel klein stukje vis of vlees van maximaal 30 gram per persoon met veel witte rijst bij. Mijn opa had altijd een hele madame Jeanet peper op zijn eetschaal en nam er zo nu en dan een hap van. Wij, zijn kleinkinderen, hadden hier veel ontzag voor.
Bij met name Hindoestanen zijn er veel diabeten. Het is niet zo moeilijk om een Surinaamse maaltijd te bereiden met gezonde koolhydraten. Koolhydraten zijn suikers, zetmeel en vezels. Iedereen heeft koolhydraten nodig, deze worden in het lichaam omgezet tot glucose en dat gebruiken we als energiebron. Het beste zijn de onbewerkte koolhydraten in volkorenbrood, groenten, fruit en peulvruchten. Hierin zitten belangrijke voedingsstoffen als vezels, vitaminen en mineralen. Door het zware lichamelijke werk werd er vroeger veel meer energie verbruikt en waren de negatieve gevolgen van witte rijst en wit brood kleiner. !
Goede, onbewerkte koolhydraten in de Surinaamse keuken:
- Groenten: Alle groenten. Kousenband, bladgroenten, pompoen, aubergine, zoete aardappel, kousenband, bakbanaan. Het beste is het om elke dag een verscheidenheid aan groenten te eten.
- Peulvruchten: Linzen, kidneybonen, erwten, etc.
- Pinda’s: maak je eigen pindsambal, in de bewerkte zit heel veel suiker!.
- Volkoren granen: Kies voor bruine volkoren spaghetti voor bami en zilvervliesrijst. Bak met volkorenmeel of amandelmeel.
Slechte, bewerkte koolhydraten in de Surinaamse keuken:
Krijg je die koolhydraten binnen in de vorm van bijvoorbeeld wit brood, koekjes of andere suikerrijke producten dan stijgt je bloedsuikerspiegel razendsnel. Je lichaam maakt dan insuline aan om die suikerspiegel weer naar beneden te krijgen. De bloedsuikerspiegel daalt dan snel en je krijgt daardoor weer trek in wat lekkers.Voor je gezondheid is het belangrijk dat je bloedsuikerspiegel zo gelijkmatig mogelijk blijft en geen grote pieken en dalen heeft.
- Halveer de witte suiker in stropen, gebakjes en koekjes.
- Vervang witte suikers door een gezonder alternatief bij het bakken zoals honing, ahornsiroop, palmsuiker
- Eet maximaal 2 eetlepels rijst en bij voorkeur bruine volkoren rijst óf meng je rijst met bulgur, kiazaad, linzen zodat het meer lijkt!
- Eet geen kant & klare producten, fast food, natuurlijk wel af en toe een lekker Surinaams broodje óf bara.
- Kook met een gezonde olie zoals olijfolie