Ik ben begin januari op de markt in Nieuw Nickerie in Suriname. 5 Dagen per week kom je hier de sterke vrouwen van Suriname tegen. De dame op deze foto is altijd blij, ondanks haar zware leven getekend door offers en verantwoordelijkheden. Zij vertelt mij dat ze elke dag in de ochtend haar taarten bakt om op 8.00 op de markt te zijn. Omringd door een schare kinderen en kleinkinderen die ze in haar eentje opvoedt, kijkt ze me stralend aan en vraagt; 'zeg het maar mijn goedoe, wat voor lekkers wil je'. Met een stuk bojo en een schaafijs loop ik langs het kanaal met wuivende palmen, naar huis! zie hier ons recept van deze kokos cassave taart
Tante Joosje is onze sterke tante die de Creoolse keuken vertegenwoordigt. Tante Joosje gebruikt graag bananen, aardvruchten, peulvruchten, gezouten en gedroogde producten in haar gerechten.
Haar keuken is deels ontstaan door de vermenging van de ingrediënten en recepten van de voormalige slaven en slavenhandelaren, de Spanjaarden en Portugezen. De gezouten, gedroogde en gerookte producten kwamen ooit mee bij de overtocht van Afrika naar Zuid-Amerika. Zij zijn goed houdbaar in het vochtige, warme klimaat van Suriname. Van de oorspronkelijke bevolking, de indianen, leert men bananen en aardvruchten kennen zoals de zoete aardappel, cassave en tajer. Een deel van deze producten kenden de voorouders van tante Joosje ook al uit West-Afrika.
Op de markt verkoopt tante Joosje elke dag haar taarten en stropen, siropen. Meer informatie vind je op Creoolse Specerijenpasta