Op de markt in mijn geboorteplaats Nieuw Nickerie in Suriname is mijn tante Julie er in vele gedaantes. Vol vuur verkopen deze sterke Javaanse tantes, verse vis, lekkernijen zoals pindasambal en verse kruiden voor overheerlijke schotels zoals nasi, bami, saoto en heerlijke zoet-pittige sambals. Natuurlijk is er ook de schaafijs dame die nog zelf haar stropen maakt en een andere Mae, tante, die heerlijke zelfgemaakte taarten en koekjes verkoopt. De dames maken vaak vroeg in de ochtend de heerlijkheden geholpen door hun dochters en kleinkinderen. De markt is hun huis want hier brengen ze het grootste deel van hun leven door. Ik hoor vaak als ik met een van dames praat dat zij geld sturen naar 'Holland' voor de studie van hun kinderen. Met verse pindasambal voor de beste pindasaus en Javaanse kruiden om thuis te koken fiets ik terug naar huis voor mijn noodzakelijke siësta in de tropen!
Suriname is het enige land in Zuid-Amerika waar na 1863 ook Javanen als contractarbeiders te werk werden gesteld. Dit heeft zeker bijgedragen aan de vele uiteenlopende smaken en gerechten van de Surinaamse keuken. De Javaanse contractarbeiders brachten hun cultuur en eetgewoontes van het Indonesische eiland Java mee. Dit is de reden waarom Petjil uit Suriname en Gado Gado of Saotosoep en Soto Ajam zo op elkaar lijken.
De Javaanse keuken is echt een Aziatische keuken met zoetige, fris gekruide en pittige smaken. Belangrijk is het gebruik van verse kruiden als laos, sereh, gember en kentjoer. Ook wordt er in veel gerechten kokos, pinda’s en tamarinde verwerkt. Producten die tegenwoordig in veel Nederlandse supermarkten te vinden zijn. Meer informatie vind je op Javaanse Kruidenpasta
Op de markt verkoopt tante Julie 5 dagen per week de ingrediënten voor haar heerlijke gerechten. Om het zelf te maken met onze verse kruidenpasta Javaanse Recepten