In het onderstaande recept gebruik ik Raapstelen om op de Surinaamse manier te roerbakken. In de toko ziet je veel bladgroenten zoals 'Bita wiri', vertaald 'bitter haar', Amsoy en Tajerblad. Maar ook Nederlandse groenten als spinazie, spitskool, andijvie en ook raapstelen smaken heerlijk bij een Surinaamse maaltijd. Ik combineerde het in deze maaltijd met Surinaamse bruine bonen en een stoofgerecht van zoutvlees met Antroea. Antroea zijn bittere kleine ronde bolletjes en familie van de aubergine.
Plan
Haal deze boodschappen in huis:
- 2 El olijfolie voor wokken
- 1/2 El Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop (optioneel)
- 500 gram bladgroenten
- 1/2 ui
- 1 teen knoflook
- vegetarische bouillonpoeder of zout naar smaak
- Zwarte peper naar smaak
Prep
-
Was de groenten
-
Droog de groente
-
Snij of pluk de groenten maar niet te fijn
-
Snij het ui middelfijn
Plezier
- Verwarm de olijfolie in de pan
- Bak hierin ui en knoflook
- Voeg de Creoolse specerijenpasta toe
- Roerbak hierin de groenten op hoge warmte
- Breng op smaak met bouillonpoeder of zout
- Voeg naar smaak zwarte peper toe
Psst...
- Een combinatie van groenten is ook lekker. Roerbak eerst de harde groenten, zoals sperziebonen, die meer baktijd nodig hebben. Hierna zachtere groente, zoals aubergine, courgette of paprika en als laatste de bladgroenten.
- Serveer met rijst en gebakken banaan en Creoolse tahoe óf vlees en bonen.