Het is de bedoeling dat je net zoals bij worstenbroodjes deegballetjes vult. Het verschil is dat je deze gevulde broodjes uitrolt met een deegroller tot zo dun mogelijke 'pannenkoeken'. Gewoon doen en oefening baart kunst.
Heel vaak hoor ik mensen om mij heen zeggen dat ze rotie hebben gemaakt. Ik ben dan echt verwonderd en begrijp na wat doorvragen dat het om het kerriegerecht gaat zoals kipkerrie of aardappelkerrie. Ik moest onlangs noodgedwongen deze platen zelf maken omdat ik gasten kreeg om lekker rotie te eten en ik geen platen meer in de diepvries had! Bij deze mijn snelle recept, maak een hele stapel en vries ze in!
Plan
Ingrediënten deeg voor rotiplaten:
- 750 gram meel naar keuze zoals, volkoren, spelt of wit óf zelfrijzend bakmeel
- 500 ml lauw water.
- 2 TL olijf olie
- 1/2 TL zout
- 4 Tl bakpoeder indien je geen zelfrijzend bakmeel gebruikt!
- gesmolten boter (ghee) of olijfolie om de roti te bakken
Ingrediënten vulling van gele-erwten of aardappels:
- 300 g dhal (gele spliterwten) of gekookte aardappelen
- 1 EL Sorgh & Hoop kerrie rub
- 1 Tl gemalen komijn
Prep
- Voeg olijfolie en zout toe aan het meel.Indien geen zelfrijzend bakmeel 4 tl bakpoeder toevoegen.
- Voeg vervolgens de 500 ml water in delen aan het meel toe. Kneed totdat er een stevig, soepel, deeg is. Gebruik iets meer of minder afhankelijk van je meel, het deeg moet uiteindelijk niet plakkerig zijn maar een soepele bal.
- Maak er een grote bol van, wrijf die in met een dun laagje olie en laat het minimaal 2 uren rijzen met een theedoek erover op een warme plaats.
Vulling van gele-erwten óf aardappels
- De gele erwten wassen, dan net onder water 30 minuten koken tot ze net gaar zijn, dan uitlekken .
- Maal de erwten fijn in een keukenmachine met 1 EL Sorgh & Hoop kerrie rub en 1 TL komijn
Vulling van aardappels
- Prak de gekookte aardappelen fijn
- Voeg 1 EL Sorgh & Hoop kerrie rub en 1 TL komijn toe
Vullen van het deeg
- Strooi wat bloem op de tafel of het aanrecht. Maak een bolletje deeg van ongeveer 6-7 cm. Druk vervolgens het bolletje met de vingers plat tot een klein dik pannenkoekje van ongeveer 1cm dikte en doe 1 volle eetlepel vulling in het midden.
- Vouw het pannenkoekje dicht en maak er weer een bolletje van.
Plezier
Rollen
- Rol de bolletjes met een deegroller uit tot de dikte van een pannenkoek.
- Rol steeds een andere kant op, zorg dat de vulling er niet uitkomt!
Bakken:
- Smeer een grote koekenpan in met olijfolie.
- Bak hierin de rotieplaat aan een zijde tot het lichtbruin is geworden
- Smeer de bovenzijde van de rotieplaat ook in met olie en draai het om.
- De roti aan beide zijden, met tussentijds enkele keren omdraaien, goudgeel bakken; de roti is gaar als die even bol gaat staan.
Psstt...
- Varieer en vul je rotieplaat met zoete aardappel
- Gebruik i.p.v. witte bloem, volkoren of spelt