Chokha: Salsa van aubergine, tomaat & peper

Chokha, is een Hindoestaanse groenten salsa die op de barbecue of in de oven wordt bereid en waar je nog dagen van kunt nagenieten. Het is een bijgerecht, je eet het als een fris pittige salsa bij je maaltijd, of het nou vis, vlees of vegetarisch is. Maar ook als dip óf met een boterham met kaas!

Ik maak het vaak in combinatie met andere gerechten in de oven. Ik leg de groenten om de ovenschaal heen om te roosteren.

Bij ons thuis eindigt het barbecueën altijd met het roosteren van groenten uit de koelkast om een salsa te maken voor de volgende dag. Als de kooltjes nog lekker heet zijn, en iedereen heeft lekker zijn portie gehad leggen we de groenten op de barbecue om rustig te garen en te roken. Tijdens het natafelen  doet de restwarmte van de barbecue lekker al het werk voor je.....

Plan

  • 4 tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 aubergines
  • Olijfolie, extra vergine mag..
  • Madame Jeanet peper óf chilipeper
  • Optioneel: sap van 1 citroen óf limoen
  • zout

Prep

Was de tomaten, aubergine. Zet de tomaten en aubergine en knoflook zonder folie in de oven of p de barbecue.Draai regelmatig om zodat het aan alle kanten roostert! Als de tomaten en aubergine zwart geroosterd zijn en van binnen zacht zodat je het kan uitscheppen haal je het van het vuur. Haal de knoflook op tijd van het vuur zodat het niet verbrand!

 

Plezier

Schep de tomaat en aubergine leeg, haal de zaadjes uit de aubergine en snijd het wat fijner. Mag best wat grof, kijk wat je zelf lekker vindt. Haal de knoflook uit 2 teentjes en snij fijn. Meng alles door elkaar. Voeg 1 EL olijfolie, zout naar smaak en madame Jeanet óf ander peper toe! Bewaar in een schaal of pot in de koelkast. Voeg er eventueel fijngehakte kruiden uit de tuin aan toe..

Psst..

  • Zorg dat je rotiplaten in huis hebt, een Turks brood of naan om met de salsa en een Snelle Kipkerrie of Snelle Zoete Aardappel-Aubergine kerrie te eten
  • Houd je niet van aubergines dan maak je het alleen met tomaten.
  • Met een deksel op de barbecue gaat het gerecht meer roken.
  • Voor bereiding in de oven: 220 graden 40 minuten…draai om na 20 minuten.