Voor 4 personen
Een soep voor alle jaargetijden. In de winter verwarmt het je, en in de zomer verfrist het door alle heerlijke verse groenten die je pas op het laatste toevoegt. Je maakt hier eenvoudig een vegetarische versie van door de kip weg te laten en vegetarische bouillonpoeder te gebruiken.
Voor een groep is dit gerecht ook ideaal. Al je voorbereiding kan je al tevoren doen, het afmaken en opeten doet iedereen zelf. Je zult deze soep dan ook op vrijwel ieder Surinaams feest zien staan. Een grote pan dampende bouillon met er omheen allemaal kommetjes vol lekkere bijgerechten. Iedereen kan naar eigen smaak de soep vullen. Gezond & Switie, jouw Surinaams feestje thuis!
Plan
Voor de bouillon
- 90 gram Javaanse Kruidenpasta
- 2 liter water
- 1 EL zoute ketjap, ketkap asin
- Zout óf bouillonpoeder
- 1 pond kipfilet, kippendijen óf vegetarische kip
Optioneel:
- 4 pimentkorrels
Voor de ketjapsaus
- 2 tenen knoflook
- 3 EL zoete ketjap, ketjap manis
- 1 El zoute ketjap, ketjap asin
- 1 madame jeanet of andere peper
Voor de bijgerechten
- Gefruite uitjes
- Bamipakket of de volgende groenten los kopen:
- 1 prei
- 1 ons selderie
- 3 ons witte kool óf spitskool
- 3 ons taugé
- eieren, 1 per persoon
- 250 gram rijst of mie
- Saotomix óf los kopen gefrituurde frietjes en uitjes
Prep
Snijden van de groenten
- snij de prei in fijne ringetjes
- snij de selderie zo fijn mogelijk
- spoel de taugé met heet water
- kook de eieren hard
- Kook rijst of mie volgens gebruiksaanwijzing
Bouillon van de Saoto
- Kook het water met de Javaanse kruidenpasta, de kip en zoute ketjap totdat de kip gaar is. Kook het in 1 stuk!
- Voeg eventueel pimentkorrels toe
- Breng op smaak met bouillonpoeder óf zout
- Haal de kip uit de bouillon en pluis het
Pittige ketjapsaus
- Snij de knoflook en madame Jeanet peper fijn. Meng dit met de zoete ketjap en de zoute ketjap.
- Warm het eventueel op.
Plezier
Bijgerechten klaar zetten
- Zet op tafel bakjes met selderie,prei, taugé en kool en geplozen kip
- Pel de gekookte eieren en doe in een schaal
- Doe de gefruite uitjes in een aparte schaal
- Kook de rijst of mie en zet in een aparte schaal
Lekker gaan eten met z'n allen!
- Zet pan met hete bouillon neer
- Zet alle bijgerechten en de pittige ketjapsaus in kommetjes er om heen
- Schep eerst bijgerechten naar keus op een soepbord of in een kom
- Schep de bouillon eroverheen en eindig met de ketjapsaus naar smaak!
Psst..
En prima soep om in de koelkast te hebben. Je bewaart de bouillon en bijgerechten apart. Zo kan je per keer je kommetje vullen om jezelf te verwennen.
Ik doe er veel soorten groenten in zoals spinazie en fijngesneden kool.