Snelle Saoto Soep

Gepubliceerd op 31 januari 2024 om 18:10

Deze Surinaams-Javaanse maaltijd soep bereid je snel en makkelijk met onze Javaanse saté rub. Een grote pan dampende bouillon met er omheen allemaal kommetjes vol lekkere bijgerechten is ideaal als feestmaal voor een groep eters. Iedereen kan naar eigen smaak de soep vullen. Je kan natuurlijk ook een hele pan voor jezelf maken waar je dagen van geniet...

Plan

Voor de bouillon

  • 2 El Javaanse Saté Rub
  • 2 liter water
  • 1 EL zoute ketjap
  • Zout óf bouillonpoeder
  • 3 ons (veggie) kip- of dijfilet of 2 kippenbouten
  • 4 pimentkorrels (optioneel)

Voor de bijgerechten

  • Gefruite uitjes 
  • Bamipakket of wokgroentenpakket óf :
    • 1 prei
    • 1 ons selderie
    • 3 ons witte kool óf spitskool
    • 3 ons taugé
  • eieren, 1 per persoon
  • 250 gram rijst of mie
  •  Saotomix óf zakje gefrituurde frietjes en uitjes

Voor de ketjapsaus

  • 2 tenen knoflook
  • 2 EL zoete ketjap, ketjap manis
  • 1 El zoute ketjap, ketjap asin
  • 1 madame jeanet of andere peper

Prep

Snijden van de groenten

  • snij de prei in fijne ringetjes
  • snij de selderie zo fijn mogelijk
  • spoel de taugé met heet water
  • kook de eieren hard
  • Kook rijst of mie volgens gebruiksaanwijzing

 

Bouillon van de Saoto

  • Kook het water met de Javaanse saté rub, de kip en zoute ketjap totdat de kip gaar is.
  • Voeg eventueel pimentkorrels toe
  • Breng op smaak met bouillonpoeder óf zout
  • Haal de kip uit de bouillon en pluis het

 

Pittige ketjapsaus

  • Snij de knoflook en madame Jeanet peper fijn.
  • Meng dit met de zoete en de zoute ketjap. 

Plezier

Bijgerechten klaar zetten

  • Zet op tafel bakjes met selderie,prei, taugé en kool en geplozen kip
  • Pel de gekookte eieren en doe in een schaal
  • Doe de gefruite uitjes in een aparte schaal
  • Kook de rijst of mie en zet in een aparte schaal

Lekker gaan eten met z'n allen!

  • Zet pan met hete bouillon neer
  • Zet alle bijgerechten en de pittige ketjapsaus in kommetjes er om heen
  • Schep eerst bijgerechten naar keus op een soepbord of in een kom
  • Schep de bouillon eroverheen en eindig met de ketjapsaus naar smaak!

Gezellig met elkaar je kommetje vullen met heerlijke kleine gerechtjes. hierover giet je vervolgens de warme bouillon.

Psst..

Gezond & Switie, jouw Surinaams feestje thuis!