Om authentiek en snel nasi of bami te maken is dit onderstaand recept ideaal. Gebruik restjes rijst of pasta en maak er een tropisch feestje van.
Plan
- 2 El Javaanse Saté rub van Sorgh & Hoop
- 350 gram kipfilet of vleesvervanger óf tofu/tahoe
- 400 gram gekookte en afgekoelde basmati rijst óf volkorenrijst of
- 450 gram gemengde nasi óf bamigroenten pakket óf prei, kool en taugé
- 1/2 ui
- 3 El olijfolie of wokolie
- 2 El zoete ketjap
- 2 El zoute ketjap
- 3 El Seroendeng
- 3 El Gefrituurde uitjes
Prep
- Snij de ui fijn.
- Pluis de kip óf snij de tahoe in kleine blokjes
- snij de prei en de kool fijn.
- kook de rijst óf bami volgens de gebruiksaanwijzing. Zorg dat het net gaar is, dus niet te zacht.
- laat de pan met rijst óf bami open staan als het gekookt is en roer er een 1 El olie door
Plezier
- Verwarm de olie in een wokpan en voeg de ui en de Javaanse saté rub toe en bak kort
- Roerbak vlees óf tahoe 3 minuten op hoog vuur tot het gaar is
- Voeg de zoete en zoute ketjap toe en roerbak kort
- Voeg de groenten kort toe en roerbak kort.
- Bak de gekookte rijst óf bami door het wokgerecht.
- Breng op smaak met zoete, zoute ketjap seroendeng en gefrituurde uitjes.
Bijgerechten:
- Gebruik de helft van het vleesgerecht voor Surinaamse sambal en meng er een 1/2 El sambal manis en 2 El gefruite uitjes door.
- Maak een omelet erbij met eventueel prei of lente-ui erdoor. Kijk eens bij dit omelet recept...
- Saté en gebakken banaan zijn heerlijke bijgerechten!
- Serveer er kroepoek, seroendeng, pindasaus en pittige aardappelstokjes bij.
- Maak een Petjil-Javaanse salade van knapperig, kort gekookte groenten zoals kool, sperziebonen en taugé geserveerd met pindasaus en een gekookt ei óf omelet reepjes
Pssst...
- Seroendeng door de nasi is lekker voor de echte Javaanse smaak
- Maak een eigen vegetarische variant van Tempeh en Tofu en champignons of andere vleesvervanger.