Ik bedacht dit kookplan omdat ik thuis zo kook en merk dat het werkt. Natuurlijk was een belangrijke leerschool de mise en place, voorbereiding in mijn restaurants waar er soms 500 gasten al carte kwamen eten.
Heb jij een dagelijks kookprobleem….vind jij het elke dag een uitdaging om gevarieerd, lekker en gezond te eten, heb je na een drukke dag geen energie om uitgebreid te koken…hunker je naar een verse maaltijd met authentieke smaken..naar comfortfood..
Sandies 3 stappen kookplan is jouw OPLOSSING
Herken je jezelf in bovenstaande punten dan is dus praktisch, snel en gezond koken voor jou een must. Ik kan jou helpen omdat ik .....
- altijd hoor dat mensen mijn gerechten super waarderen
- vrijwel nooit lang in de keuken sta terwijl iedereen dat wel denkt
- optimaal gebruik maak van mijn keukenvrienden zoals blender, oven, man en kinderen
- vind dat gezond, snel en authentiek koken heel goed mogelijk is
- strijd tegen teveel gemaksvoeding als pizza, patat en pannenkoek
- ervan overtuigd ben dat er in elk seizoen superfood producten zijn, die betaalbaar en gezond zijn.
Sandies Kookplan
- Optimaal gebruik van Keukenapparatuur
- Koken met verse kruidenpasta’s
- Koken met Sandies 3 P
Optimaal gebruik van Keukenapparatuur
- Gebruik je keukenmachines slim en snij of blender gelijk voor meerdere dagen, b.v verse kruiden pasta’s, uien, knoflook. Dit betekent maar een keer de machine pakken, installeren en schoonmaken.
- Gebruik de oven optimaal. Kook als het even kan je gerecht in de oven, dit is schoon en makkelijk. Wrijf het gerecht in met de marinade en gaar het in de oven. Voor een korstje roosteren op grillstand op het moment dat het gegeten wordt. Een hele kip, vlees met bot of taai vlees vraagt langere voorbereiding maar kost niet meer moeite.
- Slowcooking gaat goed met een oven die een tijdklok heeft. Zet een groot stuk vlees in de hete luchtoven op 3 uur garen op 150 graden.
- Diepvriezers zijn ideaal voor het invriezen van sauzen of verse kruidenpasta’s waarvan je veel in een keer maakt. Ook kan je zelf groenten van het seizoen of vers fruit invriezen, dit is goed voor je budget en geeft veel kookgemak
- Gebruik een snelkookpan voor stoofgerechten, rendang en soepen maar ook voor gedroogde peilvruchten, kikkererwten, bonen.
Koken met verse kruidenpasta’s.
- Dit betekent dat het gerecht bijna niet kan niet mislukken omdat je deze pasta’s op een rustig moment heb gemaakt of ze hebt gekocht
- Met basismarinades is het eenvoudig meerdere varianten van een maaltijd te maken. Kindvriendelijk, vegetarisch, soms veganistisch., calorie- , koolhydraatarm óf eiwitrijk.
- Je kan de kruidenpasta’s combineren met andere pasta’s. Bijvoorbeeld Thaise kruidenpasta’s zijn vaak erg pittig, door er Javaanse kruidenpasta en kokosmelk doorheen te mengen wordt het milder
Koken met Sandies 3 P’s : Plannen-Prep-Plezier
Plan je maaltijden zoals een project van je werk dat bestaat uit meerdere fasen. Planning, wat eten we, wanneer eten we dit, met wie en waarom. Hierna knippen we de voorbereiding in stukken en kiezen we de rustige momenten om voor te werken. Vervolgens dienen we de maaltijd op en maken het af.
Plannen
Met goed plannen koken we gezond, voordelig, lekker en snel. Vooral in die huishoudens waar tijdsdruk een rol speelt komt men vaak klem te zitten in de dagelijkse organisatie.
Wat we vandaag eten wordt niet meer aan het einde van de dag in de supermarkt besloten
- Denk dus na over wat je gaat eten de komende dagen, week. Denk vooruit voor 1 of meerdere dagen. Maak eventueel een gezinsmenu voor een paar dagen. Betrek het hele gezin bij de wensen en voorkeuren
- Controleer of je de ingrediënten in huis hebt voor een aantal dagen.
- Werk met een basisvoorraadlijst zodat er op drukke momenten aandacht besteed kan worden aan het koken in plaats van boodschappen doen.
- Haal de avond ervoor alle benodigde producten uit de diepvries.
- Plan ook wanneer en met wie je de voorbereidingen gaat doen.
Er kan NU altijd Surinaams gekookt worden zonder de deur uit te gaan….Je ingrediënten zijn een mix van vers, diepvries en blik
Bereid op rustige momenten de maaltijd zoveel mogelijk voor. Bijvoorbeeld in het weekend of tijdens de afwas. Op drukke dagen wordt dan snel, gezond en gevarieerd gekookt omdat de maaltijd alleen afgemaakt hoeft te worden..
- Snij bepaalde groenten en kruiden op een rustig moment. Bijvoorbeeld uien en knoflook, prei, kolen, peterselie, selderie, verse peper, gember, laos. Sla op in de koelkast of diepvries.
- Betrek de rest van het gezin bij de maaltijd. Leer ze snijden en eenvoudige voorbereidingen te treffen te proeven, kruiden te herkennen en na te denken over voeding.
- Maak basismarinades van te voren voor vlees-, vis- of groentegerechten. Voordeel is ook dat deze op een rustig moment met aandacht worden gemaakt. Het gerecht kan al bijna niet mislukken!
- Maak bepaalde gerechten de avond ervoor klaar omdat ze dan beter smaken. Denk aan rendang, bakkeljauw, pom. Doe dit bijvoorbeeld ’s avonds als je naar de televisie kijkt.
Plezier
Nu is het moment van genieten…Door planning en voorbereiding is er rust en komt de maaltijd op een ontspannen, positieve manier op tafel.
- Betrek het hele gezin bij het afmaken van de maaltijd. Omdat bepaalde voorbereidingen gedaan zijn is het eenvoudiger en kan het sneller. Zo krijgt de rest van het gezin meer kennis van voeding en leren ze bewust te eten.
- Laat de kinderen meebepalen en beslissen bij het keuren van de smaak. Zet eventueel eerst een deel voor de kinderen apart voordat je het pittiger maakt..
- Verwerk kliekjes tot een nieuw gerecht. Soms wordt de ene dag extra veel gemaakt om het in andere gerechten te verwerken. Maak bijvoorbeeld nasi als je rijst en kip over hebt.
- Eet met het seizoen. Zo kan er verantwoord, gezond maar ook tegen een goede prijs een maaltijd op tafel worden gezet.
Weinig stress zorgt voor optimaal genieten met het hele gezin. Bedenk..alleen gaat het vaak sneller en efficiënter maar door het anderen te leren word je een team die meedenkt..proeft en de maaltijd meer gaat waarderen..
- Betrek dus het hele gezin bij het afmaken van de maaltijd. Leer ze roerbakken of gerechten in de oven op te warmen.Omdat bepaalde voorbereidingen gedaan zijn is het eenvoudig en kan het snel.
- Laat de kinderen meebepalen en keuzes maken. Zet slechts in een deel van het gerecht extra peper of marinade.
- Verwerk kliekjes tot een nieuw gerecht. Soms wordt de ene dag extra veel gemaakt om het vervolgens in andere gerechten te verwerken. Maak bijvoorbeeld nasi als je rijst en kip over hebt.