Doks-eend in masala is het ultieme feestgerecht bij veel Hindoestanen.
De eend wordt in kleine stukjes gehakt door de poelier en vervolgens laat je het stoven in je geheime masala. Hier wordt een aantal uren voor uitgetrokken. Ik maak dit gerecht in de oven,...Dit zal niet iedereen op prijs stellen maar ik vind de oven er uitermate geschikt voor. Dus lieve mensen met Surinaams bloed, neem het me niet kwalijk, proef het eerst en wordt dan pas boos....
Plan
- 90 gram Hindoestaanse Kerriepasta
- 1 TL Komijn
- 1 El masala, kerriepoeder
- 600 gram eend in stukjes gehakt
- 1 El olijfolie of biologische zonnebloemolie
- 1 middelgroot ui (ongeveer 100 gram)
- 2 tomaten
- 2 grote tenen knoflook
- 1/2 TL zout
- Optioneel: madame Jeanet peper fijngestampt
- 4 rotieplaten óf nan, rijst
Prep
- Was de stukjes eend en verwijder het kontje, de nek en andere delen die je liever niet eet!
- Snij de ui en knoflook in stukjes, middelfijn
- Snij de tomaat fijn
- Doe de eendstukjes in een ovenschaal en gril de eend 2 keer 10 minuten aan weerszijden
- Voeg nu olie, ui, tomaat, zout, de kerriepasta, komijn
- Meng de ingrediënten goed door het vlees
- Sluit de ovenschaal af met aluminiumfolie en gaar het gerecht op 200 graden 145 minuten en langer indien nodig!
- Vergeet niet om op de helft van de tijd de eend te draaien!
Plezier
- Haal de folie van de schaal en grill het gerecht vlak voor het eten 2 x 10 minuten aan beide zijden op 200 graden óf
- Bak de eend vlak voor het opdienen 10 minuten in een koekenpan
- Maak extra saus door meer tomaat toe te voegen en een beetje water
- Voeg zout en peper naar smaak bij!
- Warm de rotie of nan en groenten.
Psstt....
- Serveer het gerecht met Snelle Kerrie van Linzen en Spinazie met fijngesneden boontjes of Snelle Kerrie Kool
- Lekker hierbij is een Appel Chutney van Tante Sita
- Maak eventueel je eigen Rotieplaten gevuld met gele spliterwten
- Heb je weinig tijd koop dan rotie of naan
- Rijst is natuurlijk ook lekker en neutraal!
Jang Switie