Snelle, gezonde & makkelijke Creoolse Recepten van Tante Joosje

 

Creoolse specerijenpasta

Ingrediënten en geschiedenis Creoolse specerijenpasta  vind je hier.

Basis recept makkelijke Creoolse gerechten

Vlees & Kip

Creoolse roerbakreepjes met salade

Dit gerecht met de Creoolse Specerijenpasta is heerlijk als lunch of als diner. Maak deze snelle Creoolse roerbak van reepjes vlees met deze frisse salade en Creoolse barbecuesaus en laat iedereen een eigen wrap of pita broodje vullen. Verkooppunten

Lees meer »

Pom van mijn moeder

Pom is een feestelijk gerecht met Creoolse kip, jus d ‘orange, piccalilly en geraspte tayer, een soort mwortel dat groeit in Zuid-Amerika. Het wordt voor minimaal 8 personen gemaakt en kan makkelijk ingevroren worden. Voor mij is het net de Spaanse Paella of Italiaanse pizza… heerlijkheden ontstaan door het samenvoegen van kliekjes en door invloeden uit de koloniale tijd.

Lees meer »

Snelle Creoolse kip + Vega variant

Maak iedereen blij met dit Creools gerecht van (vega)kip, vis of groenten die je in 10 minuten klaarmaakt. Lekker met groenten van het seizoen of een zakje wokgroente. Ik probeerde pas de Mexicaanse met mais, rode bonen, sperziebonen en paprika, heerlijk!  Hierdoor eet iedereen genoeg groente en halveer je de hoeveelheid vlees.

Lees meer »

Overheerlijke snelle Creoolse Bruine Bonen

Deze bruine bonen bereid met de Creoolse Specerijenpasta maken je warm, eet je als soep, of als feestmaal met een groep vrienden of familie. Serveer er Creoolse kippenbouten óf Snelle Creoolse kip van Tante Joosje of Vega variant bij!. Surinaamse bruine bonen zijn een grote verrassing door de zoete gekruide volle smaak. Eet het met rijst en een frisse salade van bijvoorbeeld mais en avocado.

Lees meer »

Snelle Creoolse Pindasoep

Deze soep is een verrassende combinatie van pinda's en bouillon en hoort bij de klassieke gerechten van de Creoolse keuken. Het is overheerlijk, makkleijk en verrassend! In Suriname aangekomen krijg ik een bericht van een vriendin ..als jullie onderweg zijn naar Nickerie kom dan langs in Groningen, in het district Saramacca, daar staat een pan pindasoep op jullie te wachten...

Lees meer »

Creoolse kippen-kalkoen bouten

Deze bouten maak je in de oven met een tijdklok. Je hebt er geen omkijken naar en het hele huis krijgt een heerlijke warme geur. Maak een dubbele hoeveelheid en serveer het ook bij Creoolse bruine bonen.

Lees meer »

Creoolse Karbonade of vega

Als het kouder wordt of als je zin hebt in 'huiseten, comfortfood'  is een puree óf een stamppot heerlijk. Met wintergroenten zoals spruitjes, rode kool, rode bieten of zuurkool. Het maakt je blij en verwarmt je. Een Creoolse twist met de Creoolse specerijenpasta, karbonade  en worstjes  maakt je winterse gerecht nog lekkerder.. Ik heb karbonades in de diepvries liggen om dit op ieder moment snel te kunnen maken. Mijn man is gek op stamppotten en vind de combinatie geweldig....maar het is natuurlijk ook lekker met bonen en rijst.

Lees meer »

Creoolse Barbecue Spareribs

Mijn manlief is verslaafd aan de barbecue en kan hier de hele dag mee bezig zijn. Met zijn spareribs met de Creoolse kruidenpasta van Sorgh & Hoop maakt hij iedereen dolblij.  Zijn "low & slow" Cowboy barbecue betekent de klassieke 3-2-1 methode: 3 uur roken, 2 uur stomen en dan nog 1 uur langzaam afgrillen. Hij is hier dus ongeveer  5 uur mee bezig, maar het is ook echt de moeite waard. Je hebt hiervoor wel een goede wat grotere kegelbarbecue of een kamado barbecue nodig, en een temperatuurmeter voor de barbecue.

Lees meer »

Vis & Garnalen

Creools tonijn hapje

Dit hapje is snel gemaakt met de Creoolse kruidenpasta en is verrassend lekker en bijzonder van smaak. Een aanrader als smeersel op toast, stukje brood, maar ook op een plak komkommer of zoals hieronder op een flinterdun plakjes radijs.

Lees meer »

Creoolse Bakkeljauw van Tante Joosje

Een absolute klassieker van de Surinaamse keuken. Deze bakkeljauw is niet moeilijk te maken. Het is heerlijk op een broodje, met schijfjes zoete aardappel, cassave of rijst. Serveer er gebakken banaan bij, kousenband of fijngesneden sperziebonen en word blij!

Lees meer »

Creoolse makreel

Eet Creoolse makreel met cassave of gebakken zoete aardappel of ovenfriet. Serveer met gegrilde courgette en pittige rode ui op zuur. Vermeng als saus ketchup met Creoolse saus en peper naar smaak! Het eetfeestje kan beginnen. Serveer er eventueel een gekookt ei bij!

Lees meer »

Creoolse Poke Bowl met Bakkeljauw

Het optimale comfortfood. Lekker met een dekentje op de bank of in de tuin met je bowl. Ik maak altijd veel bakkeljauw in een keer en vries het in zakjes in. Ik heb al eerder een recept voor bakkeljauw geschreven.

Lees meer »

Sopropo óf Antroea met gerookte Makreel

Sopropo is een gezonde, bittere groente. Het is een bittermeloen afkomstig uit de komkommerfamilie.  Het mag wel lijken op een komkommer, maar smaakt echt heel anders. Je moet even aan de smaak wennen, maar die moeite is het echt waard. Ik vind het heerlijk. Sopropo is in Suriname bekend om haar medicinale werkingen.

Lees meer »

Caribische vissoep

Ik ben op Curaçao bij mijn vriendin Coryse. We halen bij de vissers aan de kust verse vis- en kreeftenkoppen en zwemmen terug met onze aankopen boven op een kleine surfplank. Voor de vissers zijn dit restjes, voor mij is het de basis van een geweldige en gezonde soep. Je kunt dit in Nederland natuurlijk ook doen, je visboer heeft altijd wel wat koppen liggen. Vraag ernaar!

Lees meer »

Veganistisch-Vegetarisch-Groenten

Creoolse champignon -paprika roerbak

Haal deze boodschappen in huis: 90 gram Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop 2 EL olie 250 gram paprika 250 gram champignons 2 tomaten 1 ui 1 El zoete ketjap 1 El zoute ketjap optioneel: 1/2 TL chilipoeder of fijngesneden chilipeper of madame jeanet  

Lees meer »

Creoolse roerbakgroenten

In het onderstaande recept gebruik ik een Mexicaanse groentemix, maar je kan elke mix gebruiken die je lekker vindt. Of maak je eigen groentemix van paprika, stukjes sperziebonen, diepvries doperwten, eventueel champignons, courgette en kidneybonen.

Lees meer »

Antilliaanse Funchi - puree van maismeel

Funchi is een heerlijk bijgerecht van mais en lijkt op het Italiaanse polenta. Een Antilliaanse maaltijd is niet compleet zonder funchi, gebakken banaan en pika, een pittige chutney van uien. Eet het bij je Creoolse gerechten van vis, vlees of groenten. Dit is het recept van Vanny Hooi.

Lees meer »

Zoete Creoolse dipsaus

Heerlijk voor een feestje om te combineren met stukjes komkommer, bleekselderij en radijs. Een klassieker die ik zelf altijd maak als we ergens een proeverij doen. Het is zo gemaakt... en nog sneller op!

Lees meer »

Cassave

Cassave ligt in de toko en tegenwoordig steeds vaker bij de supermarkt. Ik combineer het vaak met zoete aardappel. Het is heerlijk als bijgerecht met ee vis- of vegetarisch gerecht gemaakt in Creoolse saus. Eet het als avondmaaltijd of lunch en laat je verwarmen door dit heerlijk glutenvrij gerecht.

Lees meer »

Creoolse Raapstelen

In het onderstaande recept gebruik ik Raapstelen om op de Surinaamse manier te roerbakken. In de toko ziet je veel bladgroenten zoals 'Bita wiri', vertaald 'bitter haar', Amsoy en Tajerblad. Maar ook Nederlandse groenten als spinazie, spitskool, andijvie en ook raapstelen smaken heerlijk bij een Surinaamse maaltijd. Ik combineerde het in deze maaltijd met Surinaamse bruine bonen en een stoofgerecht van zoutvlees met Antroea. Antroea zijn bittere kleine ronde bolletjes en familie van de aubergine.

Lees meer »

Zuurgoed - Surinaamse Atjar

In veel exotische keukens is het de gewoonte om bij de maaltijd een heerlijke fris pikante tafelzuur te serveren. Het is makkelijk zelf te maken. Ik maak meestal een pittige en milde variant. Doe het in weckpotjes of glazen potjes en bewaar deze in de koelkast. Serveer het bij al je exotische gerechten zoals nasi of bami, óf bij de Thaise of Indiase keuken om het gerecht completer, gevarieerder en spannender te maken. Je krijgt het ook bij een Surinaams broodje zoals kipkerrie, bakkeljauw of pom!

Lees meer »