Creoolse gehaktballetjes in tomatensaus
Prep
Prep
Dit gerecht met de Creoolse Specerijenpasta is heerlijk als lunch of als diner. Maak deze snelle Creoolse roerbak van reepjes vlees met deze frisse salade en Creoolse barbecuesaus en laat iedereen een eigen wrap of pita broodje vullen. Verkooppunten
Een gezonde Creoolse gevulde soep genaamd "Bravoe' met diverse groenten, zoete aardappel, cassave, een bouillon van kippenbouten, varkens- of rundvlees eventueel gecombineerd met vis.
Pom is een feestelijk gerecht met Creoolse kip, jus d ‘orange, piccalilly en geraspte tayer, een soort mwortel dat groeit in Zuid-Amerika. Het wordt voor minimaal 8 personen gemaakt en kan makkelijk ingevroren worden. Voor mij is het net de Spaanse Paella of Italiaanse pizza… heerlijkheden ontstaan door het samenvoegen van kliekjes en door invloeden uit de koloniale tijd.
Maak iedereen blij met dit Creools gerecht van (vega)kip, vis of groenten die je in 10 minuten klaarmaakt. Lekker met groenten van het seizoen of een zakje wokgroente. Ik probeerde pas de Mexicaanse met mais, rode bonen, sperziebonen en paprika, heerlijk! Hierdoor eet iedereen genoeg groente en halveer je de hoeveelheid vlees.
Deze bruine bonen bereid met de Creoolse Specerijenpasta maken je warm, eet je als soep, of als feestmaal met een groep vrienden of familie. Serveer er Creoolse kippenbouten óf Snelle Creoolse kip van Tante Joosje of Vega variant bij!. Surinaamse bruine bonen zijn een grote verrassing door de zoete gekruide volle smaak. Eet het met rijst en een frisse salade van bijvoorbeeld mais en avocado.
Deze leversambal is heerlijk bij nasi, bami of Creoolse kip. De pit en de combinatie van levertjes, kipfilet, hartjes maakt het bijzonder...wie durft? Mijn bakra, witte man, vindt het heerlijk.
Deze soep is een verrassende combinatie van pinda's en bouillon en hoort bij de klassieke gerechten van de Creoolse keuken. Het is overheerlijk, makkleijk en verrassend! In Suriname aangekomen krijg ik een bericht van een vriendin ..als jullie onderweg zijn naar Nickerie kom dan langs in Groningen, in het district Saramacca, daar staat een pan pindasoep op jullie te wachten...
Deze bouten maak je in de oven met een tijdklok. Je hebt er geen omkijken naar en het hele huis krijgt een heerlijke warme geur. Maak een dubbele hoeveelheid en serveer het ook bij Creoolse bruine bonen.
Als het kouder wordt of als je zin hebt in 'huiseten, comfortfood' is een puree óf een stamppot heerlijk. Met wintergroenten zoals spruitjes, rode kool, rode bieten of zuurkool. Het maakt je blij en verwarmt je. Een Creoolse twist met de Creoolse specerijenpasta, karbonade en worstjes maakt je winterse gerecht nog lekkerder.. Ik heb karbonades en worstjes standaard in de diepvries liggen om dit op ieder moment snel te kunnen maken. Mijn man is gek op stamppotten en vind de combinatie geweldig....
Mijn manlief is verslaafd aan de barbecue en kan hier de hele dag mee bezig zijn. Met zijn spareribs met de Creoolse kruidenpasta van Sorgh & Hoop maakt hij iedereen dolblij. Zijn "low & slow" Cowboy barbecue betekent de klassieke 3-2-1 methode: 3 uur roken, 2 uur stomen en dan nog 1 uur langzaam afgrillen. Hij is hier dus ongeveer 5 uur mee bezig, maar het is ook echt de moeite waard. Je hebt hiervoor wel een goede wat grotere kegelbarbecue of een kamado barbecue nodig, en een temperatuurmeter voor de barbecue.
Dit hapje is snel gemaakt met de Creoolse kruidenpasta en is verrassend lekker en bijzonder van smaak. Een aanrader als smeersel op toast, stukje brood, maar ook op een plak komkommer of zoals hieronder op een flinterdun plakjes radijs.
Een absolute klassieker van de Surinaamse keuken. Deze bakkeljauw is niet moeilijk te maken. Het is heerlijk op een broodje, met schijfjes zoete aardappel, cassave of rijst. Serveer er gebakken banaan bij, kousenband of fijngesneden sperziebonen en word blij!
Eet Creoolse makreel met cassave of gebakken zoete aardappel of ovenfriet. Serveer met gegrilde courgette en pittige rode ui op zuur. Vermeng als saus ketchup met Creoolse saus en peper naar smaak! Het eetfeestje kan beginnen. Serveer er eventueel een gekookt ei bij!
Het optimale comfortfood. Lekker met een dekentje op de bank of in de tuin met je bowl. Ik maak altijd veel bakkeljauw in een keer en vries het in zakjes in. Ik heb al eerder een recept voor bakkeljauw geschreven.
Sopropo is een gezonde, bittere groente. Het is een bittermeloen afkomstig uit de komkommerfamilie. Het mag wel lijken op een komkommer, maar smaakt echt heel anders. Je moet even aan de smaak wennen, maar die moeite is het echt waard. Ik vind het heerlijk. Sopropo is in Suriname bekend om haar medicinale werkingen.
Ik ben op Curaçao bij mijn vriendin Coryse. We halen bij de vissers aan de kust verse vis- en kreeftenkoppen en zwemmen terug met onze aankopen boven op een kleine surfplank. Voor de vissers zijn dit restjes, voor mij is het de basis van een geweldige en gezonde soep. Je kunt dit in Nederland natuurlijk ook doen, je visboer heeft altijd wel wat koppen liggen. Vraag ernaar!
Dit gerecht is gezond en maakt je blij. Heerlijk als lunch of diner. Oorspronkelijk wordt het gegeten met cassave en bakkeljauw maar ik vind gekookte of in dunne schijfjes gebakken zoete aardappel en Creoolse makreel een heerlijke combinatie.
Haal deze boodschappen in huis: 90 gram Creoolse specerijenpasta van Sorgh & Hoop 2 EL olie 250 gram paprika 250 gram champignons 2 tomaten 1 ui 1 El zoete ketjap 1 El zoute ketjap optioneel: 1/2 TL chilipoeder of fijngesneden chilipeper of madame jeanet
Foto van https://www.instagram.com/safiatje83/
Deze Vegan Creoolse spread eet je koud op je boterham of verwarm je bij ja avondmaaltijd. Het maakt je blij en verwarmt je.
Deze taart is eenvoudig te maken en gezond. Het is heerlijk als nagerecht of bij de koffie. Ik vind het lauwwarm het lekkerst.
Deze saus is lekker als pittig bijgerecht bij de barbecue of gril.
In het onderstaande recept gebruik ik een Mexicaanse groentemix, maar je kan elke mix gebruiken die je lekker vindt. Of maak je eigen groentemix van paprika, stukjes sperziebonen, diepvries doperwten, eventueel champignons, courgette en kidneybonen.
Funchi is een heerlijk bijgerecht van mais en lijkt op het Italiaanse polenta. Een Antilliaanse maaltijd is niet compleet zonder funchi, gebakken banaan en pika, een pittige chutney van uien. Eet het bij je Creoolse gerechten van vis, vlees of groenten. Dit is het recept van Vanny Hooi.
Heerlijk voor een feestje om te combineren met stukjes komkommer, bleekselderij en radijs. Een klassieker die ik zelf altijd maak als we ergens een proeverij doen. Het is zo gemaakt... en nog sneller op!
Cassave ligt in de toko en tegenwoordig steeds vaker bij de supermarkt. Ik combineer het vaak met zoete aardappel. Het is heerlijk als bijgerecht met ee vis- of vegetarisch gerecht gemaakt in Creoolse saus. Eet het als avondmaaltijd of lunch en laat je verwarmen door dit heerlijk glutenvrij gerecht.
In het onderstaande recept gebruik ik Raapstelen om op de Surinaamse manier te roerbakken. In de toko ziet je veel bladgroenten zoals 'Bita wiri', vertaald 'bitter haar', Amsoy en Tajerblad. Maar ook Nederlandse groenten als spinazie, spitskool, andijvie en ook raapstelen smaken heerlijk bij een Surinaamse maaltijd. Ik combineerde het in deze maaltijd met Surinaamse bruine bonen en een stoofgerecht van zoutvlees met Antroea. Antroea zijn bittere kleine ronde bolletjes en familie van de aubergine.
In veel exotische keukens is het de gewoonte om bij de maaltijd een heerlijke fris pikante tafelzuur te serveren. Het is makkelijk zelf te maken. Ik maak meestal een pittige en milde variant. Doe het in weckpotjes of glazen potjes en bewaar deze in de koelkast. Serveer het bij al je exotische gerechten zoals nasi of bami, óf bij de Thaise of Indiase keuken om het gerecht completer, gevarieerder en spannender te maken. Je krijgt het ook bij een Surinaams broodje zoals kipkerrie, bakkeljauw of pom!